Sonja Peters

Rolstoeltennis is een topsport die wereldwijd sterk in opkomst is en inmiddels in meer dan 70 landen wordt beoefend. Deze opwindende sport kent dan ook een internationaal toernooi-circuit, een World Team Cup landenwedstrijd en een Masters toernooi voor de beste acht dames en heren van de wereld. Bovendien geldt rolstoeltennis als een Olympische wedstrijdsport.

Topsport vraagt om een topmentaliteit!

Topsport bedrijven in een rolstoel vraagt om een uitzonderlijke motivatie en een uitgesproken sterke wedstrijdmentaliteit. Te meer daar eerst de psychische barrière van de handicap overwonnen dient te worden. Rolstoelsporters voelen zich dan ook absoluut niet zielig.
Ze hebben geleerd niet stil te blijven staan bij wat ze niet kunnen, maar een uitdaging te zien in het optimaal doen van wat ze wel kunnen!

Absolute wereldtop

Sonja Peters is zo'n typische rolstoelsporter. Hoewel ze pas eind 1993 met deze sport is gestart, hoort ze sinds 1998 tot de absolute wereldtop! Dit heeft ze bereikt door voor zichzelf een ambitieus programma op te stellen en uit te voeren waardoor zij zich kwalificeerde zich voor de Paralympics in Sydney in 2000. Op korte termijn wil zij haar wereldpositie handhaven en heeft deelname aan de Paralympics in Athene in het jaar 2004 als voorlopig volgend doel op langere termijn.

Sonja Peters over haar grote passie:

'Rolstoeltennis spelen betekent werkelijk heel veel voor me.
Het stelt me in staat om, ondanks een handicap, een gericht doel in m'n leven te stellen. Een doel waarvoor ik hard moet knokken, want de concurrentie is inmiddels groot.

Voor mij is dat overigens een goede stimulans om nog harder te werken. Daarom train ik onder meer in Renkum bij Aad Zwaan, een full-time trainer die ook de wereldkampioene traint.

Daarnaast volg ik colleges en studeer flink, want ik wil mijn studie neuropsychologie van het kind aan de Vrije Universiteit in Amsterdam wel op een behoorlijke manier afmaken.

Verder neem ik deel aan een groot aantal internationale toernooien om aansluiting te houden bij de wereldtop.
Het zal inmiddels duidelijk zijn dat een dergelijk topniveau en serieuze voorbereiding op de Olympische Spelen een kostbare aangelegenheid is. Vandaar dat ik een beroep doe op sponsors en donateurs die mij financieel willen helpen.

Van mijn kant zal ik er alles aan doen om die bijdrage met veel inzet te honoreren.

Dat is gewoon m'n eer te na!'

Resultaten en doelstellingen

1994

Vanaf het moment dat Sonja in 1994 serieus met rolstoeltennis is begonnen, boekte ze opmerkelijk goede resultaten. Zo wist ze in 1994 in alle vijf toernooien waaraan zij deelnam, de finale te bereiken. In twee daarvan werd ze zelfs eerste. Dit resulteerde in een 18e plaats in 1994 van de NRR (Nederlandse Rolstoel Ranking). Bovendien promoveerde zij van D- naar B-speelster.

1995

In 1995 nam Sonja deel aan een groot aantal (internationale) toernooien, waarbij ze zes keer de eerste plaats behaalde in het enkel- of dubbelspel. Goed voor een 9e plaats op de Nederlandse ranking, een 68e plaats op ITF (International Wheelchair Tennis Federation)-ranking en promotie tot A-speelster.

1996

In haar eerste echte internationale seizoen maakte Sonja een enorme sprong van de 68e plaats naar de 16e plaats op de wereldranglijst van de ITF. Na het winnen van de French Open en een finaleplaats bij de Dutch Open -beiden in de A-categorie- promoveerde zij naar de hoogste categorie: de Open klasse. Kwart finales bij de zowel de Belgian Open en de British Open onderstreepten haar kwaliteiten, gevolgd door de overwinning bij de Swiss Open. Bij het laatste toernooi had Sonja wel enig voordeel van de afwezigheid van een aantal topspeelsters die zich voorbereidden op de Paralympics in Atlanta. In het dubbelspel werd het jaar met een 12e plaats afgesloten.

1997

Sonja heeft haar plaats op de wereldranglijst weten te handhaven. Dat is een goede prestatie als in aanmerking genomen wordt dat ze het voorgaande jaar een hele grote sprong heeft gemaakt en dit jaar een pittige studie psychologie aan de universiteit is begonnen. Internationale prestaties van formaat zijn onder meer haar kwart finales in Florida en Frankrijk en het winnen van Sportement in Tilburg. Met het Nederlandse vrouwenteam won Sonja de World Team Cup, het wereldkampioenschap voor landenteams. Aan het einde van het jaar stond zij 17e op de ITF ranking in het enkelspel en 12e in het dubbelspel. Haar plaats op de NRR ranking is 5e in zowel het enkelspel als het dubbelspel.

1998

Dit jaar heeft Sonja de doorbraak naar de absolute top in het rolstoeltennis gemaakt. Door enkele overwinningen, een finale- en vijf halve-finaleplaatsen steeg ze van de zestiende plaats van de wereldranglijst naar de vierde plaats. Enkele resultaten sprongen er met name uit: de overwinning in de Lakeshore World Challenge -haar beste resultaat tot dan toe- en de winst in de German Open. In de British Open bereikte Sonja de finale van dit Super Series toernooi door winst op de no. 2 van de wereld Maaike Smit.
In het dubbelspel steeg Sonja van een twaalfde plaats naar de tweede plaats door onder meer overwinningen in Nieuw-Zeeland, België, Engeland Oostenrijk en de US Open.
Op grond van haar positie op de wereldranglijst werd door het NOC*NSF aan haar de status van topsporter A toegekend. Dat is een bevestiging van Sonja's ambitie om in het jaar 2000 in Sydney er inderdaad bij te zijn.

1999

Met succes heeft Sonja haar plaats in de wereldtop weten te handhaven. In totaal speelde ze maar liefst 18 internationale toernooien. In het enkelspel bereikte ze bij niet minder dan elf toernooien de halve finale inclusief de SuperSeries toernooien British Open en US Open alswel de prestigieuze Wheelchair Tennis Masters. Finaliste was Sonja bij de Lakeshore World Challenge (USA) en de driemaal was ze bij een internationaal toernooi winnaar: de German Open, Inail Citta di Livorno (Italië) en Disporta International (Nederland). Aan het einde van het jaar bezette Sonja de vijfde plaats op de wereldranglijst.
In het dubbelspel vormt Sonja samen met haar vaste partner Esther Vergeer het absolute werelddubbel. Behalve een "foutje" in de finale in Key Biscayne wonnen ze samen alle andere toernooien en staan dan ook met een zeer grote voorsprong aan de kop van het klassement.

2000

Het jaar 2000 is voor Sonja een jaar geworden van uitersten. Ze won in het enkelspel maar liefst vijf toernooien, waaronder het prestigieuze British Open Super Series toernooi, bereikte de derde plaats op de wereldranglijst en kwalificeerde zich voor de Paralympics. Samen met het Nederlandse team veroverde Sonja de World Team Cup. Op de Paralympische spelen in Sydney ging het echter mis, met de vroege uitschakeling in de eerste ronde als absoluut dieptepunt van haar tenniscarrière.
In het dubbelspel won Sonja, meestal samen met Esther Vergeer, in totaal 8 toernooien en sloot het seizoen op een vierde plaats op de wereldranglijst af.

2001

Het eerste gedeelte van het jaar loopt Sonja een stage aan het Paedologisch Instituut in Amsterdam als verplicht onderdeel van haar studie neuropsychologie van het kind aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In die periode zal Sonja zich noodgedwongen vooral moeten beperken tot trainen. In het tweede gedeelte van het jaar wil zij weer vol enthousiasme de draad oppaken en een aantal toernooien spelen om daarmee bij de wereldtop te blijven horen. Op de langere termijn richt Sonja zich op de Paralympische Spelen in Athene in 2004.

De weg naar de top stelt ook financiële eisen
Om deze doelstellingen te kunnen verwezenlijken is de inzet van Sonja alleen niet toereikend. Gezien het niveau waarop zij speelt, heeft ze namelijk behoefte aan deugdelijk materiaal, goede trainingsfaciliteiten en veel speelmogelijkheden op internationaal niveau, waarvoor vaak grote afstanden moeten worden afgelegd. Zaken die nu eenmaal veel geld kosten. Daarom is zij naarstig op zoek naar sponsors en donateurs die bereid zijn haar financieel te ondersteunen.

Curriculum vitae van Sonja Peters

Geboortedatum:
25 oktober 1976.

Woonplaats:
Eindhoven.

Studie:
VWO,
Neuropsychologie van het kind aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Hobbies:
rolstoeltennis,
pianospelen,
popmuziek (Pearl Jam, Limp Bizkit, Bush, RHCP),
motoren,
schrijven.

Handicap:
aangeboren afwijking aan beide enkels.

Rolstoeltennis:
sinds 1993,
rechtshandig.

Favoriete baantype:
hardcourt.

Voor wat hoort wat!

Sonja houdt overigens niet van eenrichtingsverkeer, dus zij wil graag iets stellen tegenover de sponsorgelden die zij ontvangt. Een en ander is uiteraard volledig bespreekbaar met de sponsor in kwestie. Enkele voorbeelden van tegenprestaties die Sonja te bieden heeft, willen we hier alvast op een rijtje zetten:
- Bedrijfs- of productnaam op wedstrijd-, vrije tijdskleding en rolstoel.
- Het noemen van bedrijf of product(en) op persconferenties, in persberichten en interviews.

Gebruik van Sonja en/of foto's van haar voor de meest uiteenlopende communicatie- en/of promotie- activiteiten, zoals:
- verkoopacties,
- brochures.

RTV-commercials

Verslagen inclusief foto's van toernooien in Nederland in landelijke dagbladen.
Artikelen in regionale en plaatselijke (dag)bladen.
Verder kan sponsoring van Sonja Peters zowel in- als extern worden benut als waardevol PR-instrument voor uw bedrijf. Met name de 'human touch' en thema's als doorzettingsvermogen en een gezonde vechtlust kunnen in dit verband op een vanzelfsprekende wijze aan het bedrijf worden gekoppeld. Ook donateurs zijn meer dan welkom! Wie Sonja graag wil ondersteunen, hoeft dat natuurlijk niet persé in sponsorverband te doen. Onder het motto 'vele kleintjes maken één grote', stelt zij elke bijdrage, hoe bescheiden van omvang ook, bijzonder op prijs.


Fed Cup team - BiografieënRolstoeltennis selectieteamsJeugdtennis - ReglementTennisster Sonja Peters

 


@ 2010-2023
Contact