Rolstoeltennis selectieteams / Archief informatie

Rolstoeltennis in Nederland

Nederlandse rolstoeltennissers nemen een vooraanstaande positie in op de wereldranglijsten. Bij de heren is Ricky Molier de laatste drie jaren aan de top te vinden, terwijl Eric Stuurman en Robin Ammerlaan momenteel sterk volgen. Bij de dames is sinds de eerste wereldranglijsten een Nederlandse aan de top. Na Chantal Vandierendonck (vijfmaal wereldkampioene), Monique Kalkman-van den Bosch en Maaike Smit staat momenteel Esther Vergeer op de eerste plaats van de wereldranglijst. Deze vooraanstaande positie maakt dat andere landen het voorbeeld van Nederland nauwkeurig volgen en waar mogelijk ook navolgen.

World Team Cup
Nederland neemt vanaf dag één deel aan de wereldbeker voor landenteams, de World Team Cup. Deze werden voor het eerst in 1986 georganiseerd. In dat jaar won het Nederlands damesteam de wereldbeker. In 2001 wonnen zowel het Nederlandse heren- dames en juniorenteam de Cup.

Junioren
Sinds een paar jaar wordt een serie van toernooien speciaal voor jeugdige rolstoeltennissers georganiseerd. Daarnaast werd dit jaar tijdens de Dutch Open een Junior Camp gehouden, waaraan een ploeg Nederlandse jeugdspelers deelnam. Ook doen de sterkste junioren elk jaar mee aan de officieuse Europese rolstoeltenniskampioenschappen "Les Petits as" in Frankrijk.

 

Biografieën heren Biografieën dames
Rob Aarts
Robin Ammerlaan
Bas van Erp
Michel van den Heuvel
Berry Korst
Ricky Molier
Taco Nijhof
Eric Stuurman
Sonja Peters
Yolanda van Raay
Maaike Smit
Chantal Vandierendock
Esther Vergeer

Sharon Walraven


Rob Aarts
Geboortedatum
16/01/83
Woonplaats Valkenswaard
Ongeluk heupziekte vanaf het 12de jaar
Handicap slechtlopend

Rob Aarts werd in 1997 Europees jeugdkampioen. In 1998 schreef hij het internationale rolstoeltennis toernooi Les Petit As op zijn naam.

Robin Ammerlaan
Geboortedatum
26/02/68
Woonplaats Soest
Ongeluk auto-ongeluk 1996
Handicap dwarslaesie
Huidige wereldranking
3
Huidige nationale ranking
2

Robin Ammerlaan was in 1998 de finalist op Nationale Kampioenschappen enkelspel en dubbelspel met Piet Hermans. In 1999 en 2000 won hij de Wheelchair Tennis Masters. In 2000 pakte hij samen met Ricky Molier Paralympisch goud bij het herendubbelspel. In 2001 won Robin samen met Eric Stuurman en Ricky Molier de World Team Cup voor heren in Sion(Zwi). In 2001 werd hij 2e bij de NEC Wheelchair Tennis Masters.

Bas van Erp  
Geboortedatum 1-jun-79
Woonplaats Liempde (Noord Braband)
Huidige wereldranking 3 op de QUAD wereldranglijst

Huidige nationale ranking

 

42

 

Bas is een van onze succesvolste QUAD - spelers. Hij haalde in 1998 al de halve finales op de US Open en won de Swiss Open en de Belgium Open. In 1999 haalde hij de halve finales bij de Britsh Open.

Michel van den Heuvel
Geboortedatum
24/12/70
Woonplaats Doornenburg
Ongeluk ongeluk in 1990
Handicap gedeeltelijk verlamd linkerbeen
Huidige nationale Ranking
30
Hobby´s
tennissen, skien, uitgaan. Dus: actief leven!

De toekomstplannen van Michel zien er als volgt uit: plezier blijven houden in het tennissen op zo´n hoog mogelijk niveau, en dit jaar voor het eerst voor Nederland uitkomen (een hele eer) tijdens het World Team Cup 2000 voor QUAD´s in Frankrijk.

Berry Korst
Geboortedatum
10 mei 1979
Handicap Licht spasme aan beenspeiren vanaf geboorte
Wereldranking 141
Huidige nationale ranking 10
Huidige wereldranking
183
Hoogte punten
Berry behaalde de volgende resultaten in de afgelopen twee jaar:
In 1998 finale van de NRK-A. In 1999 won Berry de Brabant Open enkel, finale Dutch Open enkel en winnaar dubbelspel. Hij won ook de Goirle Open in het enkelspel. Hij behaalde in 2000 de finale in Doorn enkelspel, kwam in de 1/2 finale van Wervershoof enkelspel, en behaalde de 1/2 finale van de Brabant Open enkel/dubbel.
Berry persoonlijk
Voordat Berry in 1991 met rolstoeltennis begon, speelde Berry op zijn manier staand tennis, het lopen ging echter zo slecht dat Berry geopereerd moest worden. Na deze operatie is Berry met rolstoeltennis begonnen. De eerste vier jaar gewoon voor de lol en naar mate de jaren vorderden steeds serieuzer. In januari 1998 vond Berry een sponsor, waardoor het mogelijk werd om meer toernooien te spelen. Berry heeft in 1999 het MEAO diploma behaald, met als richting Bedrijfscommunicatie/ Public Relations en werkt nu bij een verzekeringsmaatschappij. Doel voor de nabije toekomst meer toernooien in binnen en buitenland spelen om zo hogerop de wereldranglijst te komen en Open speler te worden

Ricky Molier
Geboortedatum
17/06/76
Woonplaats Lommel, België
Ongeluk motorongeluk
Handicap verlamd linkerbeen
Huidige wereldranking
1
Huidige nationale ranking
1

Ricky speelde al tennis voor zijn ongeluk op zestienjarige leeftijd. Sinds 1996 staat hij 1of 2 op de wereldranglijst. Momenteel staat hij tweede achter David Hall uit Australië. Ricky is ongetrouwd, woont bij zijn vader en heeft twee zusters. Voor Ricky is het gezin het allerbelangrijkste in zijn leven. Zijn hoogtepunt rolstoeltennis: Wereldkampioen 1996, 1997, Gouden medaille enkelspel Paralympics Atlanta 1996, winnaar enkelspel NEC Wheelchairtennis Masters 1998, Gouden medaille dubbelspel Paralympics Sydney 2000, winnaar dubbelspel NEC Wheelchairtennis Masters. In 2001 won Ricky samen met Eric Stuurman en Robin Ammerlaan de World Team Cup voor heren in Sion(Zwi). Hij is door de Internationale Tennis Federatie (ITF) gekozen tot wereldkampioen rolstoeltennis 2001en Molier heeft de NEC Wheelchair Tennis Masters van 2001 gewonnen.

Taco Nijhof
Geboortedatum 13-jan-74
Woonplaats Amstelveen
Ongeluk val uit het raam 1989
Handicap dwarsleasie Th. 5-6
Huidige nationale Ranking 13
Huidige internationale ranking 110

Met de hulp van vrienden en sponsors begon Taco zijn internationale rolstoeltenniscarrière in 1993. Dit was mogelijk door de stichting 'Vrienden rolstoeltennisser Taco', die het voor Taco financieel mogelijk maakte naar de belangrijke toernooien te reizen. Taco studeert sinds 1993 bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en is inmiddels bijna afgestudeerd. Taco traint op het Amstelpark en is lid van de studententennisvereniging ASVU. Taco kwam driemaal uit voor Nederland in de world Team Cup. Hij won verschillende dubbelspeltitels bij internationale toernooien. In het enkelspel was hij minder succesvol, maar bereikte inmiddels een vaste plek in de top zestien.

Eric Stuurman
Geboortedatum
21/01/65
Woonplaats Hoevelaken
Ongeluk motorcrossongeluk in 1988
Handicap dwarslaesie T12
Huidige Wereldranking
12
Huidige nationale ranking
3

Voordat Eric Stuurman met rolstoeltennis begon was hij een motorcrosser. In 1987 was hij 15e in de wereld van de motorcross (125 cc).Tijdens de beoefening van deze sport kreeg hij een ongeluk. Na het ongeluk heeft hij zich met succes toegelegd op het rolstoeltennis.Zijn hoogtepunten rolstoeltennis:Nationaal Kampioen Rolstoeltennis enkelspel 1992 t/m 1995, 1998, Bronzen medaille Paralympics Atlanta herendubbel met Ricky Molier. In 2001 won Eric samen met Ricky Molier en Robin Ammerlaan de World Team cup voor heren in Sion(Zwi).

Sonja Peters
Geboortedatum
25/10/76
Woonplaats Amsterdam
Ongeluk  
Handicap aangeboren voetafwijking
Huidige wereldranking
6
Huidige nationale ranking
7
Sonja woont - als zij in Nederland is - afwisselend in Eindhoven bij haar ouders en in Amstelveen. Zij studeert psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Sonja houdt van het bezoeken van popconcerten en speelt ook piano. Haar hoogtepunten rolstoeltennis: Winnares van de German Open 1998 en 1999; Inail Citta di Livorno 1999, Cajun Classic, USTA Championships, Roho Classic, Dornbirn Cup, World Team Cup en British Open 2000.
Yolanda van Raay
Geboortedatum
28/8/67
Woonplaats Goes
Ongeluk
ski ongeluk  
Handicap dwarslaesie T3
Hoogste nationale ranking
18
Hoogste internationale ranking
84

Na bijna twee jaar uit de roulatie te zijn geweest is Yolanda weer vol goede moed om te beginnen aan tennissen in de 21e eeuw. Zij hoopt weer goed mee te kunnen doen in de A-categorie.

Maaike Smit
Geboortedatum
07/08/66
Woonplaats Groningen
Ongeluk skiongeluk
Handicap verlamming T10
Huidige wereldranking
3
Huidige nationale ranking
2

Maaike is alleenstaand en studeert farmacie aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Ze is ook een zeer verdienstelijk rolstoelbasketbalspeelster en pianiste. Haar grote doorbraak kwam tijdens de Paralympics in Atlanta in 1996, toen ze Monique Kalkman in de finale versloeg en de gouden medaille won.
Haar hoogtepunten rolstoeltennis:
Gouden medaille Paralympics Atlanta enkelspel, winnares NEC Wheelchairtennis Masters 1997; winnares NRK 1998; winnares met Nederlandse ploeg World Team Cup 1997 en 1998, Bronzen medaille Paralympics Sydney 2000 dames enkelspel en gouden medaille dames dubbelspel, winnares dubbelspel NEC Wheelchairtennis Masters 2000. In 2001 won Maaike samen met Esther Vergeer, Sharon Walraven en Djoke van Marum de World Team Cup voor dames in Sion(Zwi). In 2001 werd Maaike 2e bij de NEC Wheelchair Tennis Masters 2001.

Chantal Vandierendonck
Geboortedatum
31/01/65
Woonplaats Eindhoven
Ongeluk auto-ongeluk in 1983
Handicap dwarslaesie T6
Huidige wereldranking
-
Huidige nationale ranking
-

Chantal is bekend van de regelmatige TV/optredens, die zij geeft en van de rolstoeltennisdemonstraties in het hele land. Zij is Players Representative bij de IWTF en lid van de commisie Rolstoeltennis. Chantal is alleenstaand, heeft farmacie gestudeerd en werkt in een apotheek.
Haar hoogtepunten rolstoeltennis Wereldkampioene in 1991, 1996 en 1997; Bronzenmedaille winnares Paralympics Atlanta 1996; winnares Dutch Open 1994, 1995 en 1997; winnares NEC Wheelchairtennis Masters 1996; 10 maal Nationaal Kampioene; 11 maal winnares met Nederlandse ploeg van de World Team Cup.

Esther Vergeer 
Geboortedatum 18-jul-81
Woonplaats Woerden
Ongeluk Operatiekamerongeluk
Huidige wereldranking 1
Huidige nationale ranking

1

   

Esther studeert economie aan de MER in Utrecht. Ze woont nog bij haar ouders in Woerden. In 1998 won Esther in de volgende toernooien het enkelspel: Amsterdam, Dutch Open, Swiss Open, Tilburg, US Open en NEC Wheelchairtennis Masters. In 1999 won ze de Florida Open, Brabants Open, Belgian Open, French Open, Dutch Open, Britsh Open, Swiss Open en de NEC Wheelchairtennis Masters. Op 6 april 1999 bereikte ze voor de eerste maal de eerste plaats op de wereldranglijst. In 2000 werd Esther zowel Paralympics kampioen in het enkel- als in het dubbelspelen won zij wederom de NEC Wheelchairtennis Masters. In 2001 won Esther samen met Maaike Smit, Sharon Walraven en Djoke van Marum de World Team Cup voor dames in Sion(Zwi). Verder is Esther door de Internationale Tennis Federatie (ITF) gekozen tot wereldkampioenen rolstoeltennis 2001 en is zij winnaar van de NEC Wheelchair Tennis Masters 2001.

Sharon Walraven
Geboortedatum
19/06/70
Woonplaats Hoensbroek
Ongeluk surfongeluk
Handicap dwarslaesie
Huidige wereldranking
4
Huidige nationale ranking
8

Sharon is werkzaam als ergotherapeute in een verpleegkliniek. Haar grootste ambitie is deelnemen aan de Paralympics.
Haar hoogtepunten rolstoeltennis : Winnares Thailand Open 1998; winnares Graz (Oostenrijk) 1998. In 2001 won Sharon samen met Esther Vergeer, Maaike Smit en Djoke van Marum de World Team Cup voor dames in Sion(Zwi).


Fed Cup team - BiografieënRolstoeltennis selectieteamsJeugdtennis - ReglementTennisster Sonja Peters

 


@ 2010-2023
Contact